Ascension Paysagère
In Rennes is Ascension Paysagère opgeleverd, een ontwerp van MVRDV en co-architect ALL voor de Franse vastgoedontwikkelaar Groupe Giboire. Het zilverkleurige wooncomplex ligt direct aan de rivier en markeert de overgang tussen het centrum en de buitenwijken. Het 12 verdiepingen en 10.550 m2 tellende complex heeft een voor Frankrijk bijzondere mix aan type appartementen en voegt aantrekkelijke openbare ruimtes en commerciële voorzieningen toe aan dit gebied. Ascension Paysagère is daarmee uitdrukkelijk bedoeld voor verschillende doelgroepen: van de 138 woningen zijn er 37 bestemd voor sociale huur, van de koopwoningen vallen er 42 in een betaalbare prijsklasse.
In 2018 riep het Franse tijdschrift l'Express Rennes uit tot de meest leefbare stad van Frankrijk, mede dankzij de komst van een nieuwe TGV-verbinding in 2017. Dat geldt nog altijd, maar doordat het centrum is vergeven van monumentale gebouwen die onaangetast moeten blijven, breidt de stad steeds meer uit richting het platteland. Alleen verdichting kan de druk richting de buitenwijken verminderen. Ascension Paysagère is een van de voorbeelden van hoe die verdichting in Rennes eruit kan komen te zien. Het complex ligt direct aan de rivier, daar waar Ille en de Vilaine elkaar kruisen, tegenover het drijvende park Jardin de la Confluence. Tegelijk ligt het aan het einde van de autovrije ‘mail François Mitterand’, de ‘rambla’ van Rennes met restaurants, koffietentjes en markten.
Ascension Paysagère is met zijn geleidelijk aflopende hellingen geïnspireerd op rotspartijen, een concept dat door de gevel van het gebouw wordt versterkt. Het ontwerp bestaat uit een hoog en een lager gebouw, beiden met een gebogen vorm. Het laagste gedeelte bevindt zich bij de rivier, het hogere gebouw loopt geleidelijk op tot drie heuvelachtige vormen tot de maximale hoogte van 12 verdiepingen.
Op de trapsgewijze terrassen zijn potten geplaatst in de kleur van de gevel. Hierdoor wordt het groen van de rivieroever tot bovenin het gebouw doorgetrokken. Een tuin met fruitbomen op de westhoek van het grotere blok, precies tussen de twee toppen van het gebouw, benadrukt deze groene aanpak. In het ontwerp is daarnaast veel aandacht besteed aan een mooie openbaar toegankelijke ruimte, het complex heeft verder commerciële ruimtes en een ruime entree.
Deze gevel bevat zowel matte als glanzende keramische panelen in verschillende grijstinten, gerangschikt in lagen: donker en mat bij de begane grond, lichter en glanzender op de hoogste niveaus. Als het donker is, wordt dit effect versterkt door ledlampen die zijn geïntegreerd in de keramische panelen aan de bovenzijde van het gebouw. Het complex lijkt op te gaan in zijn omgeving en voelt ondanks de grote mate van verdichting natuurlijk aan.
‘Met Ascension Paysagère hebben we een project opgeleverd zoals we hadden gehoopt, precies wat nodig is op deze locatie,’ zegt Nathalie de Vries, mede-oprichter van MVRDV. ‘Het is een perfecte plek om te wonen, aan de rivier en met het park aan de overkant. De uitdaging was om die natuurlijke kwaliteiten te behouden, terwijl we tegelijk zoveel mogelijk mensen een woning wilden geven met elk een eigen mooie buitenruimte. Waar ik ook trots op ben: of het nu een terras, balkon of loggia is, ze zijn allemaal voorzien van grote potten geschikt voor planten en bomen.’
Het wordt de bewoners bijzonder makkelijk gemaakt om hun planten te verzorgen; elke plantenbak is voorzien van automatische irrigatie. De terrassen zorgen voor een dorpse sfeer waardoor de bewoners hun boven- en benedenburen makkelijk kunnen ontmoeten. De rondingen zorgen op de begane grond voor een aantal openbare ruimtes. Een groene voetgangersstraat tussen de twee blokken en een plein aan de waterkant leidt naar La Bacchus, een theater-restaurant dat wordt omarmd door de ronding van het hogere gebouw. De entree van het hogere gebouw bevinden zich in drie uitnodigende, met hout beklede passages die door het gebouw heen lopen. Hierdoor ontstaan royale ontmoetingsruimten en toegang tot een tuin aan de achterzijde van het theater-restaurant. Bij het stedenbouwkundige plan hoort een voormalig belastingkantoor, waardoor het terrein drie architectonische stromingen omvat.
Het project maakt is op verschillende manieren duurzaam en sociale verantwoordelijk. De verdichting van de stad vermindert allereerst de ongebreidelde uitbreiding richting het platteland en spaart het omringende landschap. Daarnaast worden duurzame vervoersopties aangemoedigd in de vorm van een elektrisch laadstation en een 201 m2 tellende fietsenstalling met speciale bakfietsplekken. De 34 appartementen van het lagere gebouw zijn gebouwd volgens de ‘Passivhaus’- standaard, waardoor ze minder energie gebruiken dan een regulier appartement. Veel van de appartementen hebben ramen aan beide zijden zodat dwarsventilatie mogelijk is. Hierdoor kan er optimaal worden geprofiteerd van de natuurlijke lichtomstandigheden.
De mix van groottes en indelingen van de appartementen maken het complex geschikt voor mensen met een verschillend inkomensniveau. Met dank aan de diverse woningtypes (37 sociale huurwoningen, 42 koopwoningen in de middensector) wordt deze wijk straks een mix van mensen met verschillende achtergronden. De gezamenlijke ruimtes in beide gebouwen hebben een hoge kwaliteit afwerking en zijn toegankelijk voor alle bewoners. De groene omgeving, de ligging aan het water en de mooie buitenruimtes maken dit nu al tot een van de meest gewilde wooncomplexen van Rennes.
Oplevering | 2022 |
Opdrachtgever | Groupe Giboire |
Bouwkunding aannemer | Sogea |
Fotograaf | Ossip van Duivenbode |